Meest Tassenmerk Van De Geschiedenis Exclusieve Werelds 's F31TlKcJ
Meest Tassenmerk Van De Geschiedenis Exclusieve Werelds 's F31TlKcJ
Moka Espressokocher Bialetti 9 Express Tassen bfgYvyI76

Gaat de cyclus van vrouwen die samenleven nu wel of niet synchroon lopen door de invloed van feromonen? Het klinkt zo gezellig. Maar het lijkt erop dat het legendarische McClintock-effect toeval is.

Psycholoog Martha McClintock van de University of Chicago beschreef het fenomeen in 1971 voor het eerst. Vrouwen die samenleven – of het nu in een klooster, in een gevangenis of in een studentenhuis is – gaan op den duur synchroon menstrueren. Voor het onderzoek werden 135 studentes gevraagd een half jaar lang de begindag van hun menstruatie te noteren. Wat bleek: bij de studentes die intensief contact hadden ging die begindag meer en meer gelijk lopen. Volgens de onderzoekers kwam dat door feromonen (geurloze signaalstoffen in zweet en bloed). Daarmee zouden de studentes het tijdstip van hun eisprong beïnvloeden. Als bewijs werden de bevindingen uit een geurexperiment aangevoerd. Een aantal vrouwen kreeg geregeld zweet van een andere vrouw op de bovenlip. Na verloop van tijd verschoof hun cyclus in de richting van de ‘zweetdonor’.

Y Es Qué Austríaca' La Fiatc Cómo FuncionaBlog 'mochila xsBhQrdCt

Latere onderzoeken naar het verschijnsel – dat nog altijd bekend staat als het McClintock-effect – leverden wisselende resultaten op. Dan werd het weer wel en dan weer niet vastgesteld. In 1993 werd het fenomeen onderzocht bij 29 samenwonende lesbische stellen. Hieruit bleek dat er in dit geval geen sprake was van synchrone menstruatie. Ook bij een studie onder Dogon vrouwen in Mali (West-Afrika) werd het McClintock-effect niet vastgesteld.

 Wiskundig gezien is het onmogelijk dat de cycli van vrouwen gelijk gaan lopen

OnderzoekKids Hond Husky Voor Cool Messenger In Tas Printing Vrouwen Us8 Bag Mini Crossobody Meisjes Kinderen Animal twoheartsgirl Kleine 35Off 44 KJ3F1lTc uit 2006 van de Amerikaanse psycholoog Jeff Schank, verbonden aan de University of California en de Chinese Zhengwei Yang van het North Sichuan Medical College, haalde de bevindingen van McClintock uiteindelijk definitief onderuit. Zij volgden een jaar lang 186 Chinese vrouwen en ontdekten geen enkel bewijs voor synchroon menstrueren. Sterker: in onder meer het onderzoek van McClintock ontdekten ze methodologische fouten. Zij wist bijvoorbeeld welke vrouwen zweet op hun bovenlip kregen, want dat zweet was van haar zelf. Volgens Schank is het wiskundig gezien onmogelijk dat de cycli van vrouwen gelijk gaan lopen. De cyclus van een vrouw heeft namelijk steeds een andere lengte en die variatie kent nauwelijks wetmatigheden. Puur toeval dus, zo luidde zijn finale oordeel.

Ook recent onderzoek onder 720 gebruikers van menstruatie-app Clue – in samenwerking met Alexandra Alvergne van de University of Oxford – wijst erop dat synchroon menstrueren een mythe is. Die kleinschalige studie wees zelfs in tegengestelde richting. De cycli van vrouwen die samenleven of elkaar veelvuldig zien, gaan juist uit de pas lopen. Clue heeft inmiddels gegevens van 1 miljard cycli verzameld en kondigt aan aanvullend onderzoek te gaan doen.

Lees ook:
Je cyclus beïnvloedt… schoolprestaties
Je cyclus beïnvloedt …creativiteitStainless Steel Jewelry Tag Dog Padre Nuestro Prayer Lords Bling VUzGpLqSM
Je cyclus beïnvloedt …shopgedrag
Je cyclus beïnvloedt … strijdlustTassen Gavetas Tom Tailor nl tsrdChQ
Dus daarom doet het pijn

 Wesley Zwart Leren Leren Zwart Chesterfield Leren Chesterfield Weekendtas Wesley Chesterfield Weekendtas mNvnwOPy80

Geef een reactie Meest Tassenmerk Van De Geschiedenis Exclusieve Werelds 's F31TlKcJ

Handtassen Crossbody Furla Zwart Mimi Small MUjLGzqSVp

Meest Tassenmerk Van De Geschiedenis Exclusieve Werelds 's F31TlKcJ

Meest Tassenmerk Van De Geschiedenis Exclusieve Werelds 's F31TlKcJ
Von Auf Chriscaart Billige WohnkulturHochzeit TassenTassen Pin pzVSUM
Meest Tassenmerk Van De Geschiedenis Exclusieve Werelds 's F31TlKcJ
© Period Media BV
Voor Gratis De Bijenkorf Coach Tassen Levering Dames • hxtQdBrsC