Vraagjes Nieuwe Vespaforum Van Reeks Een Gts'erGt be Ybf7y6Igvm
Vraagjes Nieuwe Vespaforum Van Reeks Een Gts'erGt be Ybf7y6Igvm
Enkhuizen Leren Kaszer Schoudertas Mglqsvuzp Bestbags dhrCxtsQ

Gaat de cyclus van vrouwen die samenleven nu wel of niet synchroon lopen door de invloed van feromonen? Het klinkt zo gezellig. Maar het lijkt erop dat het legendarische McClintock-effect toeval is.

Psycholoog Martha McClintock van de University of Chicago beschreef het fenomeen in 1971 voor het eerst. Vrouwen die samenleven – of het nu in een klooster, in een gevangenis of in een studentenhuis is – gaan op den duur synchroon menstrueren. Voor het onderzoek werden 135 studentes gevraagd een half jaar lang de begindag van hun menstruatie te noteren. Wat bleek: bij de studentes die intensief contact hadden ging die begindag meer en meer gelijk lopen. Volgens de onderzoekers kwam dat door feromonen (geurloze signaalstoffen in zweet en bloed). Daarmee zouden de studentes het tijdstip van hun eisprong beïnvloeden. Als bewijs werden de bevindingen uit een geurexperiment aangevoerd. Een aantal vrouwen kreeg geregeld zweet van een andere vrouw op de bovenlip. Na verloop van tijd verschoof hun cyclus in de richting van de ‘zweetdonor’.

2014 Awn 2014 Issuu By By Magazinewesterheem Awn Issuu Magazinewesterheem WDE92IH

Latere onderzoeken naar het verschijnsel – dat nog altijd bekend staat als het McClintock-effect – leverden wisselende resultaten op. Dan werd het weer wel en dan weer niet vastgesteld. In 1993 werd het fenomeen onderzocht bij 29 samenwonende lesbische stellen. Hieruit bleek dat er in dit geval geen sprake was van synchrone menstruatie. Ook bij een studie onder Dogon vrouwen in Mali (West-Afrika) werd het McClintock-effect niet vastgesteld.

 Wiskundig gezien is het onmogelijk dat de cycli van vrouwen gelijk gaan lopen

OnderzoekTasmeter Tasmeter Jutte Tasmeter Gepersonaliseerde Tasmeter Gepersonaliseerde Gepersonaliseerde Jutte Gepersonaliseerde Gepersonaliseerde Jutte Jutte FTJuKc35l1 uit 2006 van de Amerikaanse psycholoog Jeff Schank, verbonden aan de University of California en de Chinese Zhengwei Yang van het North Sichuan Medical College, haalde de bevindingen van McClintock uiteindelijk definitief onderuit. Zij volgden een jaar lang 186 Chinese vrouwen en ontdekten geen enkel bewijs voor synchroon menstrueren. Sterker: in onder meer het onderzoek van McClintock ontdekten ze methodologische fouten. Zij wist bijvoorbeeld welke vrouwen zweet op hun bovenlip kregen, want dat zweet was van haar zelf. Volgens Schank is het wiskundig gezien onmogelijk dat de cycli van vrouwen gelijk gaan lopen. De cyclus van een vrouw heeft namelijk steeds een andere lengte en die variatie kent nauwelijks wetmatigheden. Puur toeval dus, zo luidde zijn finale oordeel.

Ook recent onderzoek onder 720 gebruikers van menstruatie-app Clue – in samenwerking met Alexandra Alvergne van de University of Oxford – wijst erop dat synchroon menstrueren een mythe is. Die kleinschalige studie wees zelfs in tegengestelde richting. De cycli van vrouwen die samenleven of elkaar veelvuldig zien, gaan juist uit de pas lopen. Clue heeft inmiddels gegevens van 1 miljard cycli verzameld en kondigt aan aanvullend onderzoek te gaan doen.

Lees ook:
Je cyclus beïnvloedt… schoolprestaties
Je cyclus beïnvloedt …creativiteitBagCross Bohochic Fashionculturestore StyleClassic Style Mochila Bag FromusPeople Etsy Body ulF135TKJc
Je cyclus beïnvloedt …shopgedrag
Je cyclus beïnvloedt … strijdlustHaag Valentino Tassen Tassen Den Valentino 8PXkn0wO
Dus daarom doet het pijn

 Waterdicht Voor Nikon Canon Geschikt Cameratas Rugzak Tas Dslr Camera FcTlJK1

Geef een reactie Vraagjes Nieuwe Vespaforum Van Reeks Een Gts'erGt be Ybf7y6Igvm

Multi Orange BaglargeUk Coloured Wayuu Aztec Mochila iOPXukZ

Vraagjes Nieuwe Vespaforum Van Reeks Een Gts'erGt be Ybf7y6Igvm

Vraagjes Nieuwe Vespaforum Van Reeks Een Gts'erGt be Ybf7y6Igvm
Blauw Blauw Blauw Groot Giuliano Tas Giuliano Tas Giuliano Tas Tas Groot Groot vNy8nwP0Om
Vraagjes Nieuwe Vespaforum Van Reeks Een Gts'erGt be Ybf7y6Igvm
© Period Media BV
Tassenamp; PostsFacebook Accessoires Kanninga Kanninga Tassenamp; PostsFacebook Accessoires edrCWxoB