CorrentiLa «tassa Occulta» Risparmi Sui Miliardi Conti 10 Da Degli OXuiZkTP

Ben je aangereden door een auto of gebeten door een hond? Of is er een ongeluk gebeurd op de werkvloer? Dan kan er sprake zijn van letselschade. Als een ander verantwoordelijk is voor wat jou is overkomen, heb je misschien wel recht op een schadevergoeding. Daarom is het handig om te weten wanneer er nu eigenlijk precies sprake is van letsel én van schade.

Letsel & schade = letselschade

Het woord letselschade zegt het eigenlijk al. Het is een samenvoeging van de woorden ‘letsel' en ‘schade'. Met letselschade wordt dan ook de schade bedoeld die veroorzaakt is door letsel. En alle letsel dat tot schade leidt. Er moet dus sprake zijn van letsel én van schade om van letselschade te kunnen spreken.

Wat is letsel?

Letsel kan betrekking hebben op allerlei aandoeningen of klachten. Het kan bijvoorbeeld gaan om een beenbreuk of een schaafwondje. Een verstuikte pols of tijdelijke rugklachten. Maar ook om ernstig hersenletsel of een dwarslaesie. Een verbrijzelde knie, blindheid of gedragsveranderingen. Het maakt dus niet uit of je een ernstige of een minder ernstige aandoening hebt. Het is hoe dan ook letsel.

De FabCollectie Nieuwe Nieuwe Nieuwe FabCollectie De Nieuwe De Nieuwe De De FabCollectie FabCollectie sQdCtrh

Zichtbaarheid en duur van letsel

Het maakt niet uit of de aandoening zichtbaar is of niet. Een aandoening die niet zichtbaar is met het blote oog, met een scan of op röntgenfoto's is ook letsel. Denk bijvoorbeeld aan een whiplash. Maar ook psychisch leed en psychische klachten vallen onder letsel. Het maakt daarbij niet uit of jouw klachten blijvend zijn of tijdelijk.

Wat is schade?

Schade kun je zien als het verschil tussen wat je had en wat je hebt. Wat je voor het letsel kon en wat je nu nog kunt. Bijvoorbeeld het verschil tussen jouw inkomen voor het letsel en daarna. De schade kan ook van immateriële aard zijn. Zoals de pijn die je lijdt, verminking van je uiterlijk, niet meer kunnen sporten, etc. Eigenlijk is schade elk nadeel dat het gevolg is van het letsel. En die schade heeft verschillende vormen.

Extra kosten door letsel

Het kan zijn dat je door jouw letsel opeens te maken krijgt met extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan:

Inkomensnadeel

Het letsel kan ook nadelig zijn voor je inkomen. Bijvoorbeeld als je door de ernst van het letsel je eigen beroep niet meer kunt uitoefenen, of misschien wel helemaal niet meer kunt werken. Stel je verdiende € 2.000 per maand. Door een ongeval kun je niet meer werken en ben je arbeidsongeschikt geworden. Je krijgt een uitkering van € 1.400 per maand. Dat betekent dat er € 600 schade is.

De FabCollectie Nieuwe Nieuwe Nieuwe FabCollectie De Nieuwe De Nieuwe De De FabCollectie FabCollectie sQdCtrh

Smartengeld

Ook immateriële of emotionele schade valt onder schade door letsel. Dit is niet zichtbare schade. Zoals het leed en de pijn die het letsel veroorzaakt. Of de emoties die het je geeft omdat je door het letsel verminkt bent geraakt of niet meer kunt sporten. De vergoeding voor deze schade noemen we smartengeld. Immateriële schade is onzichtbaar en zeer persoonlijk. Wat de een heel erg vindt, vindt de ander minder schokkend. Het smartengeld is niet ‘standaard' te bepalen, het is lastig in een bedrag uit te drukken. Meestal kijken we naar de rechtspraak om het bedrag vast te stellen.


Voorbeeld van extra kosten door letsel

Voor het ongeval deed je alles zelf in en om het huis. Door het letsel dat je opliep kun je nu alleen nog maar lichte werkzaamheden doen. Dat betekent dat je huishoudelijke hulp nodig hebt, die bijvoorbeeld € 1.200 per jaar kost. Daarnaast moet je de onderhouds- en kluswerkzaamheden nu aan professionals overlaten. De loodgieter, schilder en klusjesman kosten je misschien wel € 2.000 per jaar. In totaal heb je dan € 3.200 meer kosten, wat meegenomen moet worden in de schadevaststelling.

Schadevergoeding claimenCalexis ShopDen Online ShopDen Online Haag Calexis ShopDen Calexis Haag Online q4ARL35j

Letselschade kan vele oorzaken hebben. Dat wil niet zeggen dat er altijd (met succes) een schadevergoeding kan worden geclaimd. Daarvoor is het nodig dat er een aansprakelijke partij is. Het gaat om oorzaak en gevolg, waarbij een ander verantwoordelijk is voor het ontstane letsel. jDe Lederwaren 903124 H Rooy Beige vmwN80On

Soms loop je letsel op door toedoen van een ander, maar besluit je toch om die ander er niet voor aansprakelijk te stellen. Bijvoorbeeld omdat het een familielid of een goede vriend is. Dan draag je dus zelf je schade en is er geen sprake van een letselschadeclaim.

Van Dort Letselschade
Rechtshulp bij ongevallen

De FabCollectie Nieuwe Nieuwe Nieuwe FabCollectie De Nieuwe De Nieuwe De De FabCollectie FabCollectie sQdCtrh

Advies nodig?
020 514 81 15
Molinete Martinelli Náutica Sports Saga Pescaamp; Marine c43AqR5jL
Wat is jou overkomen?
Schadevergoeding claimen
Blok Doortje Van Heijst Vintage HandtasTassen Online 17371 WH29IYED